Diversen

De wilde Hoge Veluwe

De februaribijeenkomst van de Batsen  bestond uit een fikse wandeling door ons enige echte natuurpark de Hoge Veluwe onder leiding van een gids.

In een fikse pas struinden  we door de bossen, struikelend over afgewaaide en gevallen takken en bomen, die niet worden opgeruimd om de biodiversiteit te bevorderen. We zagen ondiepe kuilen waar de mannetjes herten zich lekker vies en stinkerig maken om maar zoveel mogelijk vrouwtjes te kunnen aantrekken. We zagen veel sporen van herten, afgekloven struiken, door everzwijnen omgewoelde bosbodem en de resten van de bouwwerken van de familie Kröller-Muller

Leuk en leerzaam.

Kerstsfeer bij de Batsen

De Batsen hebben hun jaarlijks kerststuk gemaakt onder leiding van Carla van Daelen.

Een van de toppers van de Kerstdemonstratie door Frits Hoogers werd nagemaakt: een schaal bedekt met een witte en een zwarte tak, kussentjes mos, zilvergrijze sparretakjes rondom gestoken, Gallaxblad, grijsbladige takjes en verder witte en zwarte kerstballen.

als u op de foto's klikt kunt u deze vergroten.

Heel chique!

De Batsen in Zeeland

De Batsen hebben hun schop stevig in de Zeeuwse klei gezet. Helaas was het weer behoorlijk buiig, maar dat kon de gezelligheid niet deren. De dreigende wolkenluchten boven de zeeuwse privetuinen hadden wel wat. Dan besef je meer dat ook deze tuinen door noeste arbeid bevochten zijn aan weer en wind. Vooral zoute wind. En vind daar maar eens planten en vooral bomen voor die daar tegen kunnen. Zeeland is de provicie waar de Nederlandse tuinkunst van de 20e eeuw is begonnen.  Daar zijn al decennia geleden een aantal flinke vrouwen aan de slag gegaan met vaste planten, in een tijd dat de rest van Nederland nog vol stond met Afrikaantjes. Menig tuinliefhebber is geboren in een Zeeuwse tuin of heeft daar het tuinvirus opgelopen. Helaas zijn de vrouwen van toen nu veelal gestopt met tuinieren vanwege hun leeftijd. Slechts een enkeling houdt zich staande en levert een karakteristiek plaatje op.

als u op de foto's klikt kunt u deze vergroten.

De Batsen naar Groot Hontschoten

De Nazomerfair 2007 heeft als thema: De Rituele Tuin. Nu, op 27 april waren de Batsen in een tuin waar rituelen en religie in de meest wereldse vorm het thema is: Groot Hontschoten, onder Apeldoorn, bij het dorpje Teuge. 

Een tuin vol bezinnig. Vol religieuse spreuken, follies, en beelden. Van de tekens van de dierenriem,en tot kapellekes met kaarsen.  Van Hindoetempels tot Stonehengebazaltblokken. En daartussen tuin. Die bloeide nog niet erg, maar wat er bloeide was imposant.

Een tuin waar de discussie: tuin of evenement, een interessante  is.

Religieus centrum

De Batsen bij de Warande

Op 30 maart gingen de Batsen op bezoek bij de stinzentuin De Warande (www.dewarande.nl) in Laag Keppel.

Bij de Warande komen ze in golven: de eerste golf zijn de sneeuwklokjes. Daarna de anemoontjes in de kleuren wit, geel en blauw. geflankeerd door vogeltje op de kruk, scilla'tjes en geelsterretjes

Stinzenplanten zijn bolletjes waar de tuinbazen vroeger in grote landschapstuinen mee tuinierden. Elk jaar werden de net uitgebloeide klompjes uit elkaar gerafeld en werden de bolletjes weer verder uit elkaar gezet. Het resultaat? Een deken van kleur die na de bloei weer werd opgevolgd door een nieuwe deken.

De Warande is vooral in april te bezoeken. Een aanrader!

De tuinclub de Batsen weer op pad naar: Duitsland

april 2006

Vlakbij Kleve hebben K. Bender en M. Lucenz twee huizen en een heleboel land. En dat hele land is ingedeeld in ?Beeten?, borders, of stukjes tuin.  En van het hele vroege voorjaar tot het late najaar is het een kakofonie van bloemen. Op dit moment staan er werkelijk duizenden narcissen te bloeien en honderden tulpen. Voornamelijk in geel en wit: Lichtgele tulpen met lichtgele narcissen: honderden. Witte tulpen met witte rododendrons onder wit boeiende prunussen. Daarna komen de blauwe camassia?s, daarna de vaste planten met de gele toortsen en tot slot de grassen en de paarse herfstkrokussen. Alles door elkaar en alles achter elkaar. Dat is een hele andere wijze van tuinieren dan wij Nederlanders kennen. Bij ons staat alles van laag naar hoog achter elkaar in de border en dan bloeit er een groepje hier, een maand later een groepje daar. Hier is het een zee van bloemen en als die uitgebloeid zijn weer een zee, en weer. Golf na golf. Iedere keer met een uitgekiende kleurencombinatie. Hoe krijg je dat voor mekaar?

Nou vooral door heel veel van hetzelfde bij elkaar te planten. Niet frutselen met 10 tulpen ?Apeldoorn? op een kluitje, nee: meteen een paar honderd tegelijk. Niet 1 Keizerskroon omdat ie op de markt bij de marktkraam van Baltus zo duur is  (en het het  jaar daarop  laat afweten), nee, meteen een stuk of  85.

En vaak in rijen, of in telkens terugkerende hoopjes. Ritme, gelijktijdige bloei. Opeen volgende bloei. Telkens een ander kleurschema. Dat is belangrijk. Uitzettend uitgekiend, Niet voor niks komen daar ieder jaar TV- ploegen uit de hele wereld. Niet voor niks worden daar foto?s gemaakt door beroemde tuinschrijvers voor hun beroemde boeken. Niet voor niks geven de Nederlandse kwekers graag hun nieuwe aanwinsten ?in bruikleen ? aan hen weg om uit te proberen.

Maar er zijn ook muizen. Veldmuizen En die vreten in de winter de tulpenbollen weg,. Niet de narcissenbollen, wel de tulpen. Alle tulpen, en denk hierbij aan duizenden, worden daarom  in potten ingegraven.  Pot na pot, na pot, na pot. En als die potten tulpen zijn uitgebloeid gaan al die potten er weer uit: pot na.. Dan ontstaan er natuurlijk veel gaten en die worden weer gevuld met pot na pot: Lelies. Het voordeel is: de grond rondom de potten wordt niet besmet met virussen die zich rond tulpen nestelen en je hebt 2 x een spectaculaire bloei.

Claudia Roskam

 

NIEUWE TUINCLUB VOORLOPIG NON NOMENCLATUUR

 

De oproep in ?Plant-aardig? tot deelname aan een nieuwe tuinclub binnen de afdeling Nijmegen, heeft 26 leden opgeleverd. Dat vinden alle deelnemers wel wat veel, desondanks hebben we besloten om met z?n allen van start te gaan.

(klik op foto voor vergroting)

 

Onze oprichtingsvergadering was bij de Plasmolensehof in Plasmolen. Na een uitgebreide kennismaking kregen we rondleiding door de tuin van Gerry de Roy en konden we de, in werking zijnde, watermolen van Plasmolen uitgebreid bekijken

 

Op 28 oktober kwam de club in de tuinen van Appeltern bij elkaar. Naast de huishoudelijke vergadering, waarin het jaarprogramma is vastgesteld, hebben we van de tweede bloei van vele bloemen en planten kunnen genieten.

 

Tijdens beide herfstbijeenkomsten scheen de zon volop.

Een mooiere start van een tuinclub is nauwelijks voorstelbaar.

 

Bertie Korner, november 2005

 

De Batsen maken Kerststuk

Iedere december maakt tuinclub de Batsen een Kerststuk onder leiding van Carla van Daelen.

Dit jaar werd de inspiratie gehaald uit de Kerstdemonstratie  van Groei & Bloei in de Helicon.

De Batsen moesten allemaal een zwaar stuk hout of een stuk steen meenemen van zo?n dertig cm lang. Hierop werden ijzeren pinnen bevestigd en daar werd tussen geweven met goud of zilverdraad. Zo kwam een doorzichtig wandje  tot stand waarin allerlei kerstversierselen een plaatsje vonden. Een prachtige bloem maakt het beeld af.

Het kostte wat inspanning maar dan heb je ook iets heel speciaals!

 

de Batsen aan het kerststuk foto: Claudia Roskam
meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915