Activiteiten & Actueel

Open tuinen in de Gemeente Wijchen

Open op zaterdag:

"Flower Power", Kraaijenberg 7131 6601 SL Wijchen

 

Open op zondag:

Tuin van Gonnie van Veen en Rob Fliervoet, Rijdtsestraat 14, 6603 LE Wijchen
"Het veldbloemenveld" kasteellaantje 9 6616 BE Hernen

 

Open op zaterdag en zondag:

Tuin van Ben Penterman en Annelie Fey, Kelvinstraat 23 6601 HH Wijchen
Tuin van Hennie en Martha Hendriks, Zesweg 145 6604 BN Wijchen/Woezik
"De Tuun",  Kasteellaan 9 6602 DA Wijchen
"Sfeer van Willems", Ploegweg 7 6604 BH Wijchen
"De Holtsehoek", Houtsestraat 12 6613 AC Balgoy/Wijchen

"Flower Power"
Kraaijenberg 7131 6601 SL Wijchen

De tuin, met een totale oppervlakte van 36 m2 is in het voorjaar van 2018 beplant met veel niet-alledaagse planten, struikjes en kleine bomen. De aankleding met potten maakt de sfeer compleet. Omdat er geen voortuin is, is in de plaats daarvan een pottenborder op de stoep aan de voorkant gemaakt. 
De tuin is onderhoudsvrij al blijft er altijd wel wat te doen zoals water geven en het verwijderen van uitgebloeide bloemen en een enkel onkruidje.
De ingang van de tuin is aan de achterkant.

De tuin van Gonnie en Rob
Rijdsestraat 14 6603 LE Wijchen

Een  Cottage  tuin  van  1  ha. bij een schilderachtige boerderij. De beplanting is gevarieerd:  rozen,  hortensia’s,  vlinderstruik,  blauwe  regen  etc.  En  er  is  een  weiland  met  kleine  boomgaard. Als focus werken grote mediterrane terracotta vazen en natuurlijk de doorkijkjes naar het omliggende boerenland. 

De  tuin  is  rolstoeltoegankelijk. 

 

"Het veldbloemenveld"
Kasteellaantje 9 6616 BE Hernen

Aan de rand van Hernen, naast Kasteel Hernen, is een insectenvriendelijke tuin van 2500 m² in wording. Er is een veldbloemenmengsel ingezaaid dat bestaat uit kleurrijke een- en tweejarige bloemen van 75 tot 125 cm hoog. Het bloemenmengsel is voor het eerst ingezaaid in het voorjaar van 2018. Het heeft dat jaar veel te lijden gehad van de droogte. De 2e bloei, in het najaar van 2018, was prachtig en hopelijk een voorbode voor veel moois in de zomer van 2019.

De tuin is niet rolstoeltoegankelijk.
Parkeren op de parkeerplaats bij het kasteel.

De tuin van Ben en Annelie.
Kelvinstraat 23 6601 HH Wijchen

De tuin is 2000m² en ligt op arme zandgrond.
In de voortuin overheersen de kleuren roze en paars.
In de achtertuin zijn tuinkamers met borders in de kleuren geel, wit en blauw.
in de zijtuin is een grote moestuin met een kippenren.
Er zijn mooie doorkijkjes en zitjes, een groot tuinhuis, een vijver en een fruitboomgaardje.
In de tuin staan kunstwerken van Jan Bakker.

De tuin is deels rolstoeltoegankelijk

De tuin van Hennie en Martha Hendriks
Zesweg 145 6604 BN Wijchen

Deze  tuin  van  5000  m²  ligt  in  het  buitengedeelte  van  Wijchen/ Woezik.    Hij  bestaat  uit  3  siertuinen  en  een  groente-/fruittuin.    De  tuin  ligt  op  zandgrond  (vroeger  asperge  grond)  wat  inhoudt  dat  hij  nogal  wat  water  vraagt.   Naast  het  huis  ligt  de  1e  siertuin  met  een  gegolfde  grasmat  met een  plantenborder  er langs met  veel  vaste  planten die voor  veel  kleur zorgen in de zomer.
De  siertuin  die  aan  de  andere  kant    van  het  huis  ligt  heeft  grasbanen  die  naar  een  ronde  vijver  leiden.  Ook  hier  is  gewerkt  met  vaste  planten  met  daar  omheen  heesters.  Achterin  de  tuin  is  een  prieeltje;  van  daaruit  heb  je  een  mooi  en  rustig  uitzicht  over  de  tuin.  Op  alle  uiteinden  van  de  grasbanen  staan  bankjes  om  lekker  te  genieten.  Rondom  de  vijver  staan  Hortensia`s  in  potten.
De  rozentuin  ligt  rechtsachter  het  huis,  ook  deze  tuin  kun  je  bereiken  via  een  grasbaan  en  daar  staan  ook  bankjes.
In  de  groentetuin worden groenten gekweekt voor eigen gebruik,  uiteraard  ontbreekt  de  asperge  niet.  Ook  is  er  een  kweekhoek voor  het  opkweken /scheuren  van  vaste  planten. 

De  tuin  is  gedeeltelijk  rolstoeltoegankelijk.

"De Tuun"
Kasteellaan 9 6602 DA Wijchen

Museumtuin "De Tuun" bij het kasteel van Wijchen is uniek in Nederland. De tuin bestaat uit 2 delen. De helft is aangelegd als historische akkers met landbouwgewassen die van de late Ijzertijd tot en met de Middeleeuwen gebruikt werden. 
De andere helft van de tuin is een kruidentuin met planten uit diezelfde periode gerangschikt naar gebruik. Er staan keukenkruiden, medicinale planten, rituele planten en nuts- en verfplanten. 

"Sfeer van Willems"
Ploegweg 7 6604 BH Wijchen

Een biologische groente,-  fruit- en pluktuin van 1 ha. groot. 
Mensen kunnen lid worden van de tuin en zelf hun groenten, fruit en kruiden plukken. 
Doel is om mensen meer bewust te maken van hoe groenten groeien en wat er in de verschillende seizoenen verkrijgbaar is.  Omdat er geen transport ingezet hoeft te worden draagt de tuin bij aan duurzaamheid. 
Er staan ook kunstwerken en bankjes om even lekker te genieten.

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915