Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Zaterdag 22 juni 2024, tuinreis naar West-Brabant

Dit jaar gaan we 3 bijzondere tuinen te bezoeken in West-Brabant. 

Blooming Business in Breda
In deze tuin beginnen we de dag. De privétuin van Joyce Oomen, die zich heeft gespecialiseerd in wisselbeplanting. Een uitgekiende selectie van een- en tweejarige planten, al dan niet in combinatie met vaste planten, staat garant voor langdurige bloei. Zij maakt de beplantingsplannen voor parken, evenemententerreinen, openbaar groen, dierentuinen, enzovoorts. Bent u onlangs nog in de Efteling geweest? Dan zijn de door haar aangelegde kleurrijke borders u vast en zeker opgevallen. 
Een gedeelte van haar eigen tuin is gereserveerd voor het uitproberen van nieuwe combinaties. Zij kan ons hier een groot aantal planten uit het sortiment in verschillende kleurschakeringen laten zien en vertellen waar je zoal op moet letten als je van het vroege voorjaar tot diep in het najaar van een mooie border wilt kunnen genieten.
Ook de rest van de tuin mogen we bekijken met o.a. de natuurlijke gezuiverde zwemvijver.

Jorissenhoeve in Schijf
De volgende tuin op het programma heeft een geheel andere stijl. We gaan terug in de tijd bij de prachtige boerderij de Jorissenhoeve. Er staan nog hele oude bomen maar er zijn ook veel nieuwe borders aangelegd. Begin juni bloeien er de Engelse rozen aangevuld met vaste planten met als laatsten de asters. De brandvijver is in ere hersteld. De oude drinkputten zijn er nog maar nu begroeid met gras. Er is een moestuin met (vergeten) groente en fruit. Rondom de tuin is een haag geplant met verschillende heesters, bladplanten en struiken met sierbessen. In het naastgelegen weiland, wat bij het landgoed hoort, lopen nog wat Lakenvelders rond waarmee je zeker het gevoel van het boerenleven krijgt. 
In de stal krijgen we koffie en hier is ook de zelf gemaakte confituur te koop, natuurlijk van fruit uit eigen tuin.

Tuin van tuinarchitect Albert Tielens in Hoeven
Tenslotte bezoeken we de tuin van tuinarchitect Albert Tielens. Op dit stuk grond van 2,5 ha. kon hij veel van zijn tuinideeën vorm geven. Lijnen, structuur en water spelen hier een belangrijke rol. 
De lijnen vinden we bijvoorbeeld in de hagen, vaak van planten waarvan je niet direct zou verwachten dat ze als haag gebruikt kunnen worden. Let ook eens op de dubbele hagen, bij onze zuiderburen heel gebruikelijk maar bij ons zie je dat veel minder. De laan met de Annabellen zal er in juni prachtig bij staan.
Omdat  de eerst aangelegde zwemvijver na een paar jaar niet meer als zodanig kon worden gebruikt, werd er een nieuwe aangelegd waar nog vrijwel dagelijks in wordt gezwommen. Het water wordt gereinigd met een helofytenfilter.
We wandelen met Albert door de tuin en hij zal ons vertellen over alle verschillende tuindelen, het planteneiland, de moestuin, de mix-border, enzovoort.
Als we rond zijn geweest, sluiten we het bezoek af met een kopje koffie of thee en wie wil, kan dan nog even een kijkje nemen in de woonwinkel van zijn vrouw Marjan. 

Praktische informatie over de tuinreis
Datum / tijd         : zaterdag 22 juni 2024, opstap in Nijmegen om 8.30 uur, terug ca. 17.30-18.00 uur
Locatie opstap    : wordt nog nader bekend gemaakt
Prijs                        : € 59,50 voor leden (G&B, IVN, KNNV, Klimop en/of een huisgenoot)
                                   € 77,00 voor niet-leden
                                   inclusief het vervoer per comfortabele touringcar, de entree van de tuinen en een
                                   aantal keren koffie en thee gedurende de dag. Zelf een lunchpakketje meebrengen.
Aanmelden          : noodzakelijk, vóór 2 juni 2024