Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Zondag 8 november Excursie naar De Tuin in Overasselt HELAAS GEANNULEERD!

Deze tuin heeft geen duidelijke naam, wij noemen hem gewoon "de Tuin".
Zijn geschiedenis begint in 1986 toen ik de ongeveer een hectare grond aankocht en begon met de aanplant. Enkele jaren later werd een vijverpartij uitgegraven, wat op bezwaren stuitte van de instanties die poolshoogte kwamen nemen per helikopter. Er was geen vergunning aangevraagd, maar dat werd gelukkig door de vingers gezien.
De vergunningaanvraag voor de volgende vijver gaf een hoop rompslomp en vergde veel tijd maar het is gelukt, ook deze vijver werd door dhr. Vink met een kraan en een laadschop uitgegraven, waarmee de tuin in 1991 wat betreft reliëf en grondwerk zijn vorm kreeg.
De aanplant is een ander verhaal, een never ending story van de verzamelwoede van de tuinman die elk jaar weer planten uitzoekt die botanisch interessant of gewoon mooi gevonden worden. Er is geen speciale filosofische grondslag voor deze tuin. De planten worden bij voorkeur gepoot op de plek waarvan ik verwacht dat hij het beste groeit.
Of dan de kleur of de vorm past? Daar ben ik niet zo bewust mee bezig maar misschien wel onbewust. De keuze van de plek is vooral intuïtief en de ontwikkeling van de plekken met bomen en planten in hun samenhang is het streven door de jaren heen, een soort weefwerk waarbij van onderaf motieven ontstaan. Waarbij de tuin de tuinman verrast en hierin gestimuleerd wordt met terugkerende werkzaamheden: maaien, snoeien, wieden, jaar in jaar uit in een vast schema.
Het doel in de verte is een plantengemeenschap zoals in de natuur, maar verdicht met planten van over de hele wereld en in grote variatie. Er zijn natuurlijk voorkeuren van planten of plantenfamilies maar echt iets uitsluiten doen we niet. Hoewel er natuurlijk ook lelijke planten zijn.

In deze tuin lopen we samen met Theo rond. Om alles goed te kunnen horen is de grootte van de groep beperkt, daarom is van te voren aanmelden noodzakelijk.