Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Heumen, de Stadskruidentuin

open op zaterdag en zondag                                                                                                    

Stadskruidentuin Nijmegen heeft sinds vier jaar, naast Nijmegen, ook een plek op Landgoed Bergzicht in Heumen. Zij hebben een kruidentuin aangelegd in vier vakken, in een kloostervorm. Daarnaast is de oude kas ingericht met kruiden en bloemen, een strook plukbloemen, een labyrint en een deel met verfkruiden. De tuin is klassiek aangelegd met bogen, hagen, mooie bomen en zitjes. Op het landgoed worden door de Stadskruidentuin kruidenworkshops, wildpluk-wandelingen, opleidingen en cursussen georganiseerd. Je bent van harte welkom om deze tuin en kas te komen bezichtigen, door het labyrint te lopen, een kopje kruidenthee of koffie te drinken, of even uit te rusten tussen de geuren van de kruiden.
Ruik, proef en verwonder. Er is heel goede parkeergelegenheid, toilet aanwezig.

Adres: Rijksweg 232, 6581 AB Heumen, www.stadskruidentuinnijmegen.nl

Malden, tuin Jan Paul en Terrence Bevoort

open op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Maximaal 4 gasten tegelijk in de tuin.

Onze tuin, op de eeuwenoude spoelzandvlakte van de Hoenderberg (Groesbeek), heeft de afgelopen 2 zomers veel te lijden gehad van droogte. Een ijzige tijd in het vroege voorjaar heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Op tal van plaatsen is nog te zien hoe hoog de sneeuw heeft gelegen en daarmee de planten heeft beschermd tegen de snijdende vrieskou. Toch kunnen we laten zien dat het aangenaam toeven is in onze tuin. Met veel geduld en aandacht zijn de zwaarste sporen van het klimaat onder handen genomen. En waar mogelijk hersteld. Wij laten graag het resultaat zien van onze pogingen om ook dit jaar weer een bloemrijke, maar vooral bij- en vlindervriendelijke tuin te hebben.

Adres: Rijksweg 207, 6581 EK Malden

Molenhoek, tuin “Zelfgeplukt”, landgoed Mookerheide

open op zondag

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je landgoed Mookerheide. Het jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen groenten, fruit en bloemen verbouwden. In deze tuinen startte Doris Nielen in 2020 bloemenpluktuin Zelfgeplukt. Door het seizoen heen zijn er zo’n 60 verschillende soorten snijbloemen en zo’n 100 verschillende variëteiten. Elke keer als je komt is het aanbod weer een klein beetje anders. In de prachtige entourage van de oude moestuin kunt je je eigen boeket samen stellen en afrekenen. De bloemen zijn geheel natuurvriendelijk geteeld. Ook worden er nog groenten geteeld door vrijwilligers van Natuurmonumenten. Zij verzorgen de tuin en onder andere de muren met leifruit. Vanaf het landgoed wandel je zo natuurgebied Mookerheide in.

Adres: Heumensebaan 2, 6584 CL Molenhoek, www.zelfgeplukt.nl