Groesbeek, Kloostertuin in Park Mariëndaal

Open: zaterdag 18 juni, van 11.00-17.00 uur

De vrijwilligers van de moes-, kruiden- en bessentuin in park Mariëndaal vertellen je graag over hun tuinen. De groenten en kruiden staan grotendeels in verhoogde bakken. In 2019 is er een begin gemaakt met een bloementuin.
De tuinen in Park Mariëndaal, rondom de Gasterij, worden aangelegd en onderhouden door vrijwilligers, jongeren in leer-werktrajecten en buurtbewoners. De moestuin die oorspronkelijk bij het klooster hoorde, is zoveel mogelijk in ere hersteld en levert naast de gewone groenten, vergeten groenten, eetbare bloemen en vele soorten kruiden, o.a. voor Gasterij het Groeske. De tuinen zijn een bron voor buitenactiviteiten en bieden een rustplek. Ook het, in 2019 gerestaureerde Mariagrotje, is een bezoekje waard.
Deze dag verkopen we ook een breed assortiment aan plantjes, bloemzaden, gedroogde kruiden, bessenstuikjes, dressing en jam. Alles uit eigen kweek en eigen tuin.

Adres: in het centrum van Groesbeek
De tuinen liggen aan de achterkant van Gasterij het Groeske, achter de Kapel, bij de Dagbesteding en niet aan een bepaalde straat.

Groesbeek, tuin van Toon, Loes en Erna

Open: zondag 19 juni van 11.00 – 17.00 uur

Thema: de vreedzame tuin

In onze tuin, op een unieke plek tussen natuurgebied de Bruuk en de dichte bossen van het Duitse Reichswald, bent u ook dit jaar weer van harte welkom. De vreedzame tuin: een plek om even afstand te nemen van het tumult dat zich voltrekt in de wereld om ons heen.

Wandel door de bloementuin en de fruitboomgaard en neem een kijkje in Erna’s moestuin. Bezoek de bijenkasten en neem een potje honing mee voor thuis.
Doe mee met de workshop ‘tuinschilderij’ van Ingrid Giesbers en laat je verrassen door atelier Roodkapje.
Kom, in een ongedwongen sfeer, onder het genot van een kopje koffie met huisgemaakt gebak, genieten van deze plek die inspireert en uitnodigt tot ontspanning en rust.

Info over de workshop ‘tuinschilderij’ zie www.krachtiginkunst.nl  Opgave vooraf aan de open tuindag bij Ingrid Giesbers, 06 54602299.
Meer over atelier Roodkapje: www.atelierroodkapje.nl

Adres: Toon en Loes, Erna, Hogewaldseweg 4, 6562KS Groesbeek

Berg en Dal, tuin “De Elfenbank”

Open: zondag 19 juni van 11.00 – 17.00 uur.

De tuin, ca. 1200 m2, ligt op een zonnige heuvel in een cultuurhistorisch landschap in het bosrijke buitengebied van Berg en Dal. De tuin is in de loop van de jaren stukje bij beetje op organische manier aangelegd naar de dan geldende smaak van de bewoners.
Daardoor zijn er 3 heel verschillende, door hagen gescheiden, tuinkamers ontstaan:
– de voor-/zijtuin met strakke vakken en aan de rand borders met losse beplanting;
– de achtertuin die met verschillende terrassen en een rond gazon een echte leeftuin is;
– het achterste gedeelte met een gecombineerde moestuin/longborders/fruittuin.
Door een aantal delen van de hagen laag te houden wordt het prachtige omringende landschap optimaal bij de tuin betrokken, waardoor de tuin veel groter lijkt.
Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk (graspaden). Toiletgebruik mogelijk.

Adres: Klappeijenpad 14, 6571 BB  Berg en Dal

Ubbergen tuinen R. Does en G. Eickman

Open: zaterdag 18 juni en zondag 19 juni van 11.00 – 17.00 uur
En verder zaterdag 20 en zondag 21 augustus

Aan de voet van de heuvelrug in Ubbergen ligt de Kasteelselaan, waar wij achter het huis onze gezamenlijke tuin hebben. De tuin ligt beschut met zicht op de groene heuvelrug. In de tuin zijn verschillende borders aangelegd die laten zien dat er een voorkeur is voor de Engelse cottagetuin.
Je komt verrassende hoekjes tegen met diverse borderplanten als Hemerocallis,  Heleniums en Gaura. Daartussen staan verschillende grassen die het geheel compleet maken. Vlakbij de vijver staan verschillende Hosta’s in potten en er is een hoekje waar je in de zon kunt zitten, met een druif en lavendel als achtergrond.
Achter in de tuin ligt nog een moestuintje met een kasje, fruit en een vijgenboom. De aanwezige kippen en vogels maken het compleet.

Als je met de auto komt, dan graag parkeren langs de Rijksstraatweg (je kunt langs het huis nr. 6 naar de tuin lopen)

Adres: Kasteelselaan 4 en 6, 6574 AJ Ubbergen