Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Tuin Berg en Dal, “De Elfenbank” 

Open zondag 18 juni 
De tuin, ca. 1.200 m2, ligt op een zonnige heuvel in een cultuurhistorisch landschap in het bosrijke buitengebied van Berg en Dal. De tuin is in de loop van de jaren stukje bij beetje op organische manier aangelegd naar de dan geldende smaak van de bewoners.
Daardoor zijn er 3 heel verschillende, door hagen gescheiden, tuinkamers ontstaan:
– de voor-/zijtuin met strakke vakken en aan de rand borders met losse beplanting;
– de achtertuin die met verschillende terrassen en een rond gazon een echte leeftuin is;
– het achterste gedeelte met een gecombineerde moestuin/longborders/fruittuin. 
Door een aantal delen van de hagen rondom het perceel laag te houden wordt het prachtige omringende landschap optimaal bij de tuin betrokken, waardoor de tuin veel groter lijkt. 
Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk (graspaden). Toiletgebruik mogelijk. 
Adres: Maria Faassen en Wim Peters, Klappeijenpad 14, Berg en Dal  
 

Tuin Groesbeek, De Kloostertuin in Park Mariëndaal

Open zaterdag 17 juni van 10.00-16.00 uur
De vrijwilligers van de moes-, kruiden-, bloemen- en bessentuin vertellen je graag over hun tuinen. Iedere dinsdagmiddag tuinieren zo’n 12 vrijwilligers hier met veel plezier, en natuurlijk is het onderling contact ook van belang. We verkopen ‘s dinsdags onze kruiden, zaden, planten, bessenstruiken en jams. De tuin, die oorspronkelijk bij het klooster hoorde, is zover mogelijk in ere hersteld en levert biologische groenten, kruiden en fruit op. 
De moestuinbakken zijn op hoogte zodat ook mensen met een rollator of rolstoel kunnen meewerken. Het park is een bron voor veel buitenactiviteiten en biedt een fijne rustplek. 
Vanaf de kloosterkapel kom je via de laan met oude linden bij het gerestaureerde Mariagrotje, dat wordt omringd door rozen en rododendrons. Echt een bezoekje waard! 
Adres: Hoe kom je er: de tuinen liggen aan de achterkant van Gasterij het Groeske en de Kapel en niet aan een bepaalde straat.

Tuin Groesbeek, Toon en Loes, en Erna Kraaijenvanger

Open zondag 18 juni 
Thema: de vreedzame tuin
In onze tuin op een unieke plek tussen natuurgebied De Bruuk en de dichte bossen van het Duitse Reichswald bent u ook dit jaar weer van harte welkom. De vreedzame tuin: een plek om even afstand te nemen van het tumult dat zich voltrekt in de wereld om ons heen. Wandel door de bloementuin en fruitboomgaard en neem een kijkje in Erna’s moestuin. 
Bezoek de bijenkasten en neem een potje honing mee voor thuis. Doe mee met de workshop ‘tuinschilderij’ van Ingrid Giesbers en laat je verrassen door verschillende kunstwerken in de tuin.
Kom - in een ongedwongen sfeer - onder het genot van een kopje koffie met huisgemaakt gebak, genieten van deze plek die inspireert en uitnodigt tot ontspanning en rust. 
Info over de workshop ‘tuinschilderij’ zie www.krachtiginkunst.nl.
Opgave voorafgaand aan de open tuinendag bij Ingrid Giesbers, 06-54602299.
Adres: Toon en Loes Kraaijenvanger, Hogewaldseweg 4, Groesbeek

 

Tuin Groesbeek, Michel en Marian Toonen

Open zondag 18 juni 
In het buitengebied, ingeklemd tussen de natuur van “De Bruuk” en het “Reichswald”, ligt onze tuin. Een prachtige plek die we graag laten zien. 
Een oase voor insecten en vogels met vele rommelhoekjes en bloemenborders. Laat je verrassen door de moestuin, ecologische zwemvijver en bloemenweide. Of tel de bijen en wespen bij het bijenhotel en de speciale insecten-zandwand achter in het veld. Maar bovenal… geniet van de rust.
In onze tuin is ruimte voor natuur, een volledig aangeharkte tuin ga je niet aantreffen. Ons motto is: ‘Wij doen ons best, de natuur de rest’. Kom langs en hopelijk vind je onze tuin de moeite waard. We hebben een informatiestandje van de Bijenstichting staan, want we dragen hen een warm hart toe. 
Er zijn meerdere toiletten aanwezig, maar ons perceel is helaas niet rolstoelvriendelijk. Tot dan! 
Adres: Michel en Marian Toonen, Hogewaldseweg 6, Groesbeek

Tuin Groesbeek, Elisia Hubers

Open zaterdag 17 en zondag 18 juni 
Deze tuin van 3.000 m2 is 20 jaar geleden ontstaan uit een verwilderd kerstbomenbos.
De tuin bestaat uit verschillende tuindelen. Het middenstuk is gebaseerd op een Engelse landschapstuin met uitzicht op het golvende landschap van Groesbeek. Het achterste deel is een natuurtuin. Verder is er nog een pergolaterras met vijver, een Spaans zonterras, een renaissance-tuintje, een biologische moestuin en een Oosters hoekje.
Ik serveer koffie, thee en home made Engelse flapjacks (koek) tegen een kleine vergoeding. Tevens is er verkoop van (vooral Engels georiënteerd) aardewerk en andere spulletjes.
Ik ontwerp ook tuinen www.elisiatuinontwerpen.nl  en in de natuurtuin kan op afspraak off-grid gekampeerd worden.
Adres: Elisia Hubers, Wylerbaan 9, Groesbeek