Nijmegen-Lent, tuin “De Warmoes”

De Warmoes, historische tuinderij

Open: zaterdag 18 juni en zondag 19 juni van 11.00 -17.00 uur

De Warmoes is een groene oase in een nieuw stadsdeel van Nijmegen. Naast onze tuinderij met grote boomgaard, bloemenpluktuin en groentenakkers, is ook de voortuin van ons gastenverblijf (de oude tuinderswoning) te bezoeken. We hebben die tuin recent helemaal aangepakt en opnieuw aangelegd en ingeplant. Speciaal met planten voor biodiversiteit. Bij alle planten staat een bordje met de naam. Dan kunnen bezoekers zelf plantjes halen bij een kwekerij naar keuze. Of bij ons, want een deel van de planten bieden we ook zelf aan. Alle planten zijn biologisch.
We hopen dat de tuin inspiratie biedt voor alle nieuwe bewoners van Nijmegen-Noord (en daarbuiten natuurlijk).
Op zaterdag 18 juni is onze tuinvrijwilligster aanwezig in de voortuin om vragen te beantwoorden en tips te geven.

In ons vernieuwde museum maakt de bezoeker kennis met het warmoezeniersverleden van Lent en kun je teeltwijsheden van vroeger opdoen voor de moestuin van nu. In onze winkel zijn heerlijke inmaakproducten te vinden en op ons terras is het met een zelfgebakken taartje heerlijk toeven!
De Warmoes is grotendeels rolstoeltoegankelijk, honden zijn aan de lijn welkom. Auto’s gelieve te parkeren op de grote parkeerplaats bij het Citadelcollege.

Adres: Griftdijk Noord 11, 6663 AA Lent, www.dewarmoes.nl

Nijmegen, tuin Huis 18, een culinaire tuin

Open: zaterdag 18 juni en zondag 19 juni van 11.00 – 17.00 uur

Mijn stadstuin is een eetbare siertuin met smaakvolle borders, om uit te eten én om naar te kijken. Het is een siertuin die bomvol staat met groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen, en zorgt voor de nodige culinaire variaties op ons bord.
En een goed begin is het halve werk, daarom tuinier ik biologisch. In een biologische tuin groeien en bloeien gezonde planten, krioelt het bodemleven van de beestjes en vinden dieren in mijn tuin een thuis, ook in de vijver.
Ik hou van een weelderige cottagetuin met veel zwierige bloemen, gezellig ingerichte hoekjes en doorkijkjes. Voor het grootste gedeelte is mijn tuin ingericht met vaste planten en in de voortuin heb ik een klein moestuintje met kas.
Ik inspireer de tuinbezoeker graag door te laat zien welke mogelijkheden er zijn om vier seizoenen lang een mooie smaakvolle tuin te hebben.
°    Toegang gratis
°    Kleine selectie plantjes te koop, uit eigen biologische kweek.
°    Kleine expositie meubels gemaakt van Nederlands hardhout door meubelmakerij Kopshout. Ambachtswerk waar de meubelmaker meer over vertelt.

Adres: Marloes van der Sluis,  Gemsstraat 18, 6531 TD Nijmegen, huis18.nl

Nijmegen, Moestuin Bottendaal

Open: zaterdag 18 juni en zondag 19 juni 2022 van 11.00 – 17.00 uur

Sinds 2015 bestaat de buurtmoestuin voor bewoners van Bottendaal. Deelnemers hebben een kleine eigen moestuin of doen mee in één van de twee grote gemeenschappelijke moestuinen. Een kruidentuin en fruitbomen staan op het gemeenschappelijke terrein. Er zijn veel mensen betrokken bij de tuin, waardoor het er vaak gezellig druk is. Mocht je interesse hebben, kom dan gewoon langs. Wil je ook graag lid worden van de moestuin, dan kun je je inschrijven en wordt je op de wachtlijst geplaatst.
Zie binnenkort op onze pagina: www.bottendaal.nl
Er is geen toilet aanwezig bij de moestuin en de rolstoeltoegankelijkheid is work in progress.

Adres: Ingenieur Weverstraat, Nijmegen, ter hoogte van de trap richting spoorkuil

Nijmegen, tuin Jac Niessen en Nina van der Burgt

Open: zaterdag 18 juni van 11.00-17.00 uur

Onze stadstuin geeft ons een ontspannen gevoel. Door de vele plantensoorten die er een plaatsje hebben gekregen krijgt de tuin een wild karakter. Er is een kleine vijver die gevoed wordt door dakwater. Zo ook een waterbak met regenwater en er zijn diverse waterschotels voor vogels. Een prieeltje in de stijl van Hundertwasser is verrezen met afgedankte of natuurlijke bouwmaterialen. Een mosselschelpenpaadje contrasteert met de groene planten. In potten, vaak op een verhoging, gedijen niet-winterharde of eenjarige bloeiende planten. Samen met de omringende bomen geeft dat de tuin een ruimtelijk voorkomen. Vanuit de serre aan huis hebben we mooi zicht op de tuin. Achterin staat een kunstwerk van Marc Deeleman. Zomers is het aangenaam vertoeven in de tuin die er elk jaar anders uitziet. De tuin meet ca. 20 meter diep en 10 meter breed.
Voor een smalle rolstoel toegankelijk. Toiletgebruik mogelijk.

Adres: Antillenweg 9, 6524 SZ Nijmegen

Nijmegen, stadstuin van Nico Remers en Miranda Schutten

Open: zaterdag 18 juni van 11.00-17.00 uur

Wij laten je zien wat er allemaal kan in een ruime stadstuin.
Laat je verrassen door de verschillende hoekjes en niveaus, de verscheidenheid aan planten en bloemen met al hun kleuren en geuren, en de prachtige (glas)kunst.
Geniet van kakelende kippen, vogeltjes die vrolijk fluitend door de tuin vliegen, een spinnende kat op de tuinbank of werp een blik op de vissen in de vijver.
Bewonder de appels en kweeperen in het Miran Plantsoen, de volle vijgenboom in het domein van de kippen, het kruidenperk, en de moestuin in het kasje.
Het glas-in-lood atelier in de tuin is geopend.

Er is zoveel te zien, kom gerust kijken en genieten.

Adres: Kaaplandstraat 54, 6543 PG Nijmegen