Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Tuin Nijmegen, “Villa Sprezzatura” 

Open zondag 18 juni 
De tuin is aangelegd volgens de Arts- en Crafts-principes.
De tuin, bij de meer dan 100 jaar oude villa, kenmerkt zich door een op schilderachtige wijze toegepaste beplanting. Er is gebruik gemaakt van een veelheid van bijzondere bloemen, struiken en bomen. Van een aanbouw is een oranjerie gemaakt met een Victoriaanse kas als lichtkoepel. Een met mos begroeid amfitheater versterkt de sfeer van weleer. Oppervlakte tuin: 3.500 m2. 
Tevens: plantverkoop, expositie schilderijen, brocanteverkoop 
Er is een toilet aanwezig en de tuin is grotendeels rolstoeltoegankelijk.
Adres: Geert Meijer en Karin de Boer, Sophiaweg 25, Nijmegen www.villasprezzatura.nl
 

 

Tuin Nijmegen, De Zilverhof

Open zaterdag 17 juni

Ruim 2 jaar geleden sloten een aantal buurtbewoners een participatie-overeenkomst met de gemeente Nijmegen om een buurttuin te beginnen. De gemeente plantte heesters langs de rand, beplantte wat perken met vaste planten en zaaide veel gras. Ook kwamen er 3 wadi’s in het gebied om regenwater in op te vangen. Ondertussen is veel gras verdwenen en vervangen door vaak inheemse planten, allerlei zaaibloemen en gekregen planten van mensen uit de buurt. Er zijn een paar bouwers die een muurtje en een pergola bouwden. Er worden activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals zelf plantjes opkweken. Een groep mensen doet het onderhoud.

De tuin is bijna gevuld ondertussen, we zijn er achter gekomen dat kweekgras, schapenzuring, melde, kruiskruid en winde zich er ook goed thuis voelen. De tuin is openbaar gebied, een ieder kan er altijd van genieten en het is een plek voor praatjes aan het worden. We hopen dat ie net zo mooi gaat bloeien als vorig jaar.
Adres: Zilverdenplantsoen 1, Nijmegen