Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Tuin Wijchen, Historische tuin “De Tuun”

Open zaterdag 17 en zondag 18 juni van 10.00 – 17.00 uur
De historische tuin “De Tuun” van Museum Kasteel Wijchen is uniek in Nederland. Van het voorjaar tot in het najaar kunnen bezoekers in de tuin terecht om de Nederlandse landbouwgewassen van de late IJzertijd tot en met de Middeleeuwen van dichtbij te bekijken. Daarnaast is er een 
De tuin is genoemd naar het Oud-Nederlandse woord tuun, dat een ommuurde of afgescheiden stuk grond betekent. Ons huidige woord tuin is daarvan afgeleid, net als het Engelse woord town (kleine stad). 
In “De Tuun” zijn de planten te zien, te voelen en te ruiken die hier werden verbouwd in de Late IJzertijd, de Romeinse periode en de vroege Middeleeuwen. Samen vormen deze perioden de protohistorie. Een wandeling is dan ook een wandeling door de tijd. 
De tuin bestaat uit 2 delen. De helft van de tuin is aangelegd in historische akkers, 1 voor elke tijdsperiode. De andere helft is een kruidentuin waar 10-tallen soorten kruiden zijn ingedeeld naar gebruik, keukenkruiden, geneeskrachtige planten, rituele planten en nuts- en verfplanten.
Tijdens het Open Tuinenweekend geven vrijwilligers van Museum Kasteel Wijchen uitleg over de planten en kruiden.
De toegang is deze dagen gratis. Bezoek je ook het museum, dan zijn museumtickets te koop bij de kasteelbalie.
Adres: “De Tuun”, onderdeel van Museum Kasteel Wijchen, Kasteellaan 9, Wijchen, www.museumwijchen.nl
 

Tuin Wijchen, Elly Jaspers en Pieter van der Have

Open zaterdag 17 juni van 10.00 – 16.00 uur

Ter gelegenheid van het Open tuinen weekend van Groei en Bloei dat begint op 17 juni 2023, nodigen we jullie uit om op zaterdag 17 juni bij ons een kijkje te nemen. Nu een keertje niet over de weg ”langs” ons perceel maar er dwars overheen. Ervaar zelf de pracht van de fruitboomgaard en de wilde inheemse bloementuin. Maak een wandeling langs de insectenhotels en de takkenrillen waar egels, roodborstjes en winterkoninkjes zich ophouden.

Geniet van de bloemenborder en het uitzicht vanaf een van de terrasjes aan het water. Zie vervolgens hoe ons bosje, dat we vorig jaar opnieuw hebben aangeplant met 150 inheemse bomen en struiken, zich ontwikkelt. Wees stil, luister en kijk met aandacht. Er is genoeg te ontdekken.
Je bent van harte welkom. Wij zorgen dat de koffie en thee is. Er is vrije inloop. Het verzoek is om met de fiets of te voet te komen. “Natuurlijk” met een welkome groet,
Adres: Elly Jaspers en Pieter van der Have, Groenewoudseweg 86, Wijchen

Tuin Wijchen, “De Groenling” 

Wijkt af van de flyer: Open zaterdag 17 juni, OOK OPEN OP ZONDAG 18 JUNI
Tuin “De Groenling” is een kleine tuin op de zandduinen van de Maas. Kruipdoor en sluipdoor ontdek je de tuin. Veel kleine 
poeltjes verbonden door smalle paden en bruggetjes. Overal 
kun je zitten 
en kijken naar de kikkers, vogels en de overijverige insecten. 
Het is een echte natuurtuin waar beleving voorop staat. Kenmerkend zijn de hoogteverschillen en de kleine waterpartijen. 
Het doel van de tuin is verdwalen en het beleven van de natuur. 
Al het water van de daken van de schuur en het huis komen via schalen en stroompjes in kleine poeltjes terecht. 
Daar kan het rustig in de grond zakken. Regen is zo een beleving. Klimaatverantwoord, maar vooral inspirerend en rustgevend.
Adres: Wighenerhorst 95, Wijchen/Alverna

Tuin Wijchen, “Sfeer van Willems”

Open zaterdag 17 juni
“Oude waarden worden nieuwe waarden in de toekomst”

Wij zijn Frank en Wilma Willems. Wij zijn grootgebracht met liefde voor het kweken van groenten en fruit. Wij werken met passie en plezier in onze groenten- en fruittuin.

Er is een behoefte aan kleinschaliger aanbod, zeker als het gaat om voedsel.

Wij hebben hier aan de rand van Wijchen een oogsttuin van 1 ha groot met 35 verschillende soorten groenten en kruiden. Ook hebben wij klein fruit en snijbloemen.

Wij telen alles op biologische wijze. Onze 4 loopeendjes zorgen dat de rupsen, slakken en insecten van de planten afblijven en daarbij zijn ze erg gezellig in de tuin.
Midden in de tuin staat een prachtig prieel en borden met gedichten. Er is voor onze oogstgenoten gelegenheid om te beeldhouwen. Om onze tuin hebben wij een blotevoeten pad aangelegd. Deze is voor volwassenen en kinderen erg leuk.
Er is toiletgelegenheid.
Adres: Frank en Wilma Willems, Ploegweg 7, Wijchen www.sfeervanwillems.nl

Tuin Wijchen, Hennie en Martha Hendriks

Open zaterdag 17 en zondag 18 juni
Koffie/thee én advies gratis. De tuin(5.000 m2)bestaat uit 3 siertuinen en een groente/fruittuin. De tuin ligt op zandgrond (vroeger aspergegrond) wat inhoudt dat hij nogal wat water vraagt. Naast het huis ligt de 1e siertuin met een gegolfde grasmaten daarlangs een plantenborder met veel vaste planten. Die vaste planten zorgen voor veel kleur in de zomer(het is ook een zomertuin). De siertuin aan de andere kant van het huis, heeft grasbanen die naar een ronde vijver leiden. Ook hier is gewerkt met vaste planten met daarom heen heesters. Achter in de tuin is een prieeltje, van daaruit heb je een mooi en rustig uitzicht over de tuin.

De rozentuin ligt rechtsachter het huis. Ook daar staan bankjes. In de groentetuin linksachter worden groenten gekweekt voor eigen gebruik, uiteraard ontbreekt de asperge niet. Ook is er een gedeelte voor het opkweken/scheuren van vasteplanten.
Adres:Hennie en Martha Hendriks, Zesweg145, Wijchen/Woezik