Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Tuin Wijchen, Historische tuin “De Tuun”

Open zaterdag 15 en zondag 16 juni van 10.00-17.00 uur.

De toegang is deze dagen gratis. Bezoek je ook het museum en de tentoonstelling “Gekruid”, dan zijn museumtickets te koop bij de kasteelbalie.

De historische tuin “De Tuun” van Museum Kasteel Wijchen is uniek in Nederland. Van het voorjaar tot het najaar kunnen bezoekers in de tuin terecht om de Nederlandse landbouwgewassen van de late IJzertijd tot en met de Middeleeuwen van dichtbij te bekijken. Daarnaast is er een kruidentuin van planten uit dezelfde periodes.
De tuin is genoemd naar het Oud-Nederlandse woord tuun, dat een ommuurde of afgescheiden stuk grond betekent. Ons huidige woord tuin is daarvan afgeleid, net als het Engelse woord town (kleine stad).

In “De Tuun” zijn planten te zien, te voelen en te ruiken die hier werden verbouwd in de Late IJzertijd, Romeinse periode en vroege Middeleeuwen. Samen vormen deze perioden de protohistorie. Een wandeling door “De Tuun” is een wandeling door de tijd.
“De Tuun” bestaat uit 2 delen, 1 voor elke tijdsperiode. De helft van de tuin is aangelegd in historische akkers. De andere helft is een kruidentuin waar tientallen soorten kruiden zijn ingedeeld naar gebruik, keukenkruiden, geneeskrachtige planten, rituele planten en nuts- en verfplanten.

Tentoonstelling “Gekruid”
Tot en met 8 september 2024 is in het museum de tentoonstelling “Gekruid – Pittige verhalen over planten” te zien. Een tentoonstelling met verhalen over gebruik en misbruik van planten, exotische planten en planten door de eeuwen heen. In “De Tuun” zelf zijn ook enkele van deze verhalen te vinden.

Tijdens deze dagen geven vrijwilligers van Museum Kasteel Wijchen uitleg over de planten en kruiden in “De Tuun”.

Adres: “De Tuun”, onderdeel van Museum Kasteel Wijchen. Kasteellaan 9, Wijchen

websitewww.museumwijchen.nl

 

Tuin Wijchen, Heerlijckheid Het Vormer

Open zaterdag 15 en zondag 16 juni van 11.00-17.00 uur.

Onze tuin bestaat uit een monumentaal  pand waar een ecologische tuinderij is gelegen.
Deze tuinderij is een zelfpluktuin: 70 oogstgenoten plukken zelf hun groente, fruit en bloemen.
Bij de tuinderij is ook een landwinkel.

Wij willen de bezoekers ook meenemen in de historie en nieuwe bestemming.
Er is ook gelegenheid voor een drankje.

Adres: Gerrit Huisman en Roos van den Born, Vormerseweg 12, Wijchen

Tuin Alverna, “De Groenling”

Open zaterdag 15 juni van 11.00-17.00 uur.

Deze besloten ecologische watertuin van 390 meter ligt op de zandduinen van de Maas. Het regenwater van het huis en de schuur wordt opgevangen om via waterlopen de vijvers en poelen die met elkaar in verbinding staan te voeden. Hierdoor is er veel waterleven.
Er leven vele insecten, vogels en kleine dieren in de tuin.
Het ontwerp is van de eigenaar, die als kind al een fascinatie voor water, waterleven en overstromingen had.
Het is een groene tuin met gecreëerde hoogteverschillen, waardoor de paden slingeren, zelfs over het water. De tuin ligt op het noorden.

In 2023 werd deze tuin uitgeroepen tot meest waterbewuste tuin van Nederland.

Er is gratis koffie of thee met een lekkernij verkrijgbaar.

Adres: Willem van der Leij en Marc Pennings, Wighenerhorst 95, Alverna (gemeente Wijchen)

Tuin Wijchen, “Sfeer van Willems”

Open zaterdag 15 juni van 11.00-17.00 uur

In de tuin kom je in een oase van vele soorten groenten, kruiden, bloemen en klein fruit. De mensen die lid zijn van onze tuin noemen wij oogstgenoten. Zij kunnen bijna het gehele jaar rond seizoen-groenten komen oogsten. De oogstgenoten nemen zelf hun kratje of tas mee naar de tuin. Zij oogsten hier hun groenten en maken deze schoon aan een wasruimte om ze mee naar huis te nemen.

Tevens staan er in onze tuin borden met gedichten, oogstgenoten kunnen beeldhouwen, bankjes om heerlijk te genieten van al het moois en we hebben ook een blote-voetenpad.
Daarnaast geven wij rondleidingen aan scholen. De leerlingen mogen dan de tuin in om opdrachten te doen. Deze opdrachten zijn: zien, proeven, voelen en ontdekken.

Ons favoriete plek in de tuin is het prieel. Hier kun je heerlijk genieten van de gehele tuin.

De tuin is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Er is een toilet aanwezig.
Koffie en thee of een watertje staan klaar.

Adres: Wilma en Frank Willems, Ploegweg 7, Wijchen
website www.sfeervanwillems.nl

 

Tuin Wijchen, Hennie en Martha Hendriks

Open zaterdag 15 en zondag 16 juni van 11.00-17.00 uur.

Gratis te bezoeken met koffie/thee, water en advies.

De tuin is ongeveer 5.000 m2 groot en onderverdeeld in 4 gedeeltes. Het is pure zandgrond en dat betekent dat de tuin zeker in de zomer wel een flinke slok water lust.
Er tegenover staat dat hij makkelijk te bewerken is. We gebruiken al het blad dat in de herfst afvalt om het organische stofgehalte te verhogen.
Als mest gebruiken we organische mest van Culterra voor het gazon, de rozen, vaste planten en moestuin.
Via het poortje kom je in de eerste tuin met een gegolfd gazon en rondom vaste planten (zomerbloeiend). Vervolgens is linksaf de tuin met lange grasbanen en ook vele vaste planten.
Achterin staat een prieeltje, waar vanuit je een mooi overzicht over deze tuin hebt.
Achter het kasje ligt de groentetuin met natuurlijk groente die wij lekker vinden (geen aparte soorten). Ook de asperges ontbreken niet.
Rechts naar achteren toe ligt de rozentuin, waar steeds minder goed mee gaat (de rozen staan er nu 13 jaar in en dat zie je). Ook de pergola heeft een behoorlijke dreun gehad tijdens de 2 laatste stormen.
Aan de buitenkant staan verschillende heesters. Op de uiteinden kun je even op een bankje zitten.
Midden in het gazon staan een appel-, peren-, kersen- en pruimenboom.

Een rondje maken door de tuin op een mooie zonnige dag in juni: het kan en foto`s maken mag. Vragen worden beantwoord onder het genot van een kopje koffie of thee of een glas water.
Hennie, Martha  en Marian heten u van harte welkom!

Adres: Hennie en Martha Hendriks, Zesweg 145, Wijchen/Woezik

 

Tuin Wijchen, “De Smelenberg”

Open zaterdag 15 en zondag 16 juni van 11.00-17.00 uur

In de tuin van 1.900 m2 zijn veel houtwallen, ruim 100 bomen, veel struiken en heesters en grote vlakken planten. De tuin heeft een hoogteverschil van 16 meter en ligt op een stuifduin. Deze duinen zijn ontstaan in de laatste IJstijd, 10.000 jaar geleden. 
Inmiddels is de tuin 20 jaar oud en het meest imposante gedeelte bestaat uit ongeveer 80 jaar oude eiken. De laatste jaren is de nadruk gelegd op het onderhoudsvriendelijk maken van de tuin. 
De tuin is erg diervriendelijk en heeft een nonchalant karakter. De paden zijn gemaakt van houtsnippers. In de tuin is altijd wat te beleven.

De tuin is niet rolstoeltoegankelijk en er zijn geen sanitaire voorzieningen beschikbaar. 

Adres: Margreet en Wim van Schie, Leemweg 64, Wijchen

Tuin Wijchen, “Flower Power”

Open zaterdag 15 juni van 11.00-17.00 uur

De tuin is 11,3 meter diep en 5,65 meter breed, inclusief een kleine bijkeuken en fietsenhok.
Het is een verzamelaarstuin, met onder andere 21 verschillende soorten rozen (ook op stam), veel verschillende salvia's, kleine bomen zoals wilde appel, wilde peer, beknopte vlier, vijg, amandel, krent, acer griseum, styrax japonicum eveninglight en een paarse lijsterbes op stam, hulst op stam, verschillende struikjes, vaste planten, 2-jarige planten,1-jarige planten en bolgewassen. Er staan ook heel veel planten in potten, zowel kuipplanten als 1-jarigen, vaste planten en rozen.
De tuin is nooit saai, er is altijd wel iets moois te zien. In de winter en voorjaar een overzichtelijke tuin en in de zomer tot late herfst een wilde weelde.
De schutting is grotendeels begroeid.
Voor is een ruime pottenborder op gemeentegrond

Ik vind het leuk om te vermelden dat op 21 juni een fotorapportage wordt gemaakt, die in 2025 in het landelijke tijdschrift van Groei & Bloei komt te staan. Dit i.v.m. de serie bijzondere kleine tuinen.

Er zijn stekjes te koop en mogelijk ook bloemen uit mijn pluktuin.
Toiletbezoek bij hoge nood.
Niet rolstoeltoegankelijk i.v.m. smal pad.

Adres: Kraaijenberg 71-31, Wijchen