Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Wijchen, "Moestuin de Brink"

Open zaterdag 18 juni van 11.00 – 17.00 uur

Moestuin De Brink bestaat uit een moestuin, een kruidentuin, wilde bloemen en een fruittuin en is circa 620 m2 groot. De tuin is een Brede Schoolproject, gemaakt door wijkbewoners in samenwerking met de kinderen van basisschool De Trinoom. In het voorjaar verzorgen de kinderen van groep 6 een eigen moestuintje. Kijken, ruiken, proeven, leren over groenten en kruiden uit eigen tuin en lekker met de handen in de aarde. Tussendoor ontdekken de kinderen allerlei insecten in de tuin en bij het insectenhotel. Ook wordt er groente geteeld voor de Voedselbank.

Adres: De Brink (t.o. nr. 9), 6603 JR Wijchen

Wijchen, tuin “Flower Power”

Open zaterdag 18 juni van 11.00 – 17.00 uur

Ongeveer 80 m2 vol met allerlei soorten planten en kleine, niet alledaagse, bomen en struikjes. Omringd door schuttingen met heel veel soorten beplanting. Op de vele potten na is de tuin, die op het zuiden ligt, onderhouds- en onkruidvrij.
Grote verzameling Salvia's en andere niet alledaagse planten. Dus wel de moeite waard, ook als je er al eerder was.
De tuin is elk jaar anders en afgelopen voorjaar is er het een en ander veranderd en toegevoegd.
Niet rolstoeltoegankelijk

Stekjes en 1-jarigen te koop, wat te drinken op aanvraag tegen kleine vergoeding.
Schuilen bij regen is mogelijk.

Adres: Kraaijenberg 7131, 6601 SL Wijchen

Wijchen, "Moestuin Hofsedam", Willy Jimmink

Open: zondag 10 juli, 14 augustus en 11 september van 11.00 – 17.00 uur.

Sinds 3 jaar heb ik een dubbele pluk/moestuin. Ik houd grotendeels het permacultuurprincipe aan. Alles mag door elkaar groeien en uitzaaien. De bodem is grotendeels bedekt. De oppervlakte is 300m2. Er staan 2 vintage kassen op en er is een overdekte zitplek. Er zijn verschillende kruiden aanwezig.
Tijdens de open tuindag mogen frambozen, bramen en bessensoorten geplukt worden, alsook bloemen die bloeien, tomaten en groenten die over zijn, en evt. ook stekjes, als ze er zijn. Alles tegen een kleine vergoeding.
Rolstoel en toiletgebruik is niet mogelijk.

Adres: vtvwijchen.nl/index.php/hofsedam/ 

Wijchen: Historische tuin ‘De Tuun”

Open zaterdag 18 juni en zondag 19 juni van 11.00 – 17.00 uur

De historische tuin ‘De Tuun’ van Museum Kasteel Wijchen is uniek in Nederland. Van het voorjaar tot het najaar kunnen bezoekers in de tuin terecht om de Nederlandse landbouwgewassen van de late IJzertijd, de Romeinse periode tot en met de Middeleeuwen van dichtbij te bekijken. Daarnaast is er een kruidentuin van planten van dezelfde periodes gerangschikt naar gebruik, keukenkruiden, geneeskrachtige planten, rituele planten en nuts- en verfplanten.
De tuin is genoemd naar het Oudnederlandse woord ‘tuun’, dat een ommuurde of afgescheiden stuk grond betekent. Ons huidige woord ‘tuin’ is daarvan afgeleid, net als het Engelse woord ‘town’ (kleine stad). 

Tijdens het Open Tuinenweekend op 18 en 19 juni 2022 geven vrijwilligers van Museum Kasteel Wijchen uitleg over de planten en kruiden in ‘De Tuun’.
De toegang is deze dagen gratis. 
Bezoek je ook het museum, dan zijn museumtickets te koop bij de kasteelbalie.

Adres: Kasteellaan 9, 6602 DA Wijchen, www.museumwijchen.nl

Alverna/Wijchen “Tuin aan het Wijchens ven” 

Open zaterdag 18 juni van 11.00 – 17.00 uur

Onze langgerekte perceel is ruim 1 hectare en was tot het jaar 2000 een bos. Bij aankoop in 2001 was het bos grotendeels gekapt en bestond de beplanting uit een bosrand, bramen, hedera, heel veel brandnetels en een nieuw ingezaaid gazon! Na bijna 20 jaar is het nu een prachtig gevarieerd perceel geworden met gazon en bloemenborder, 2 weitjes, een kasje en een bloemenweide met klein fruit en fruitbomen. Afgelopen 2 jaar is extra tijd gestopt in de tuinwerkzaamheden, vogelhuisjes timmeren, insectenhotels maken en een plukveldje aanleggen met vooral veel dahlia’s. In februari 2021 is ons bosje van +/- 1000 M2 grotendeels gekapt, eind 2021 ingeplant als voedselbos. Plantgoed is nog klein, maar we zijn er wel een beetje trots op. 
Wij genieten van onze tuin, maar het móóiste van onze tuin blijft toch ons uitzicht over het prachtige Wijchens ven.

Adres: Elly Jaspers & Pieter van der Have, Groenewoudseweg 86, 6603 DK  Alverna / Wijchen

Wijchen/Alverna tuin "De Groenling "

Open zaterdag 18 juni van 11.00-17.00 uur

Tuin De Groenling is een kleine tuin (390 m2) op de zandduinen van de Maas. Kruipdoor en sluipdoor ontdek je de tuin. Veel kleine poeltjes verbonden door smalle paden en bruggetjes. Overal kun je zitten en kijken naar de kikkers, vogels en de overijverige insecten. Het is een echte natuurtuin waar beleving voorop staat. Kenmerkend zijn de hoogteverschillen en de kleine waterpartijen. Het doel van deze tuin is verdwalen en het beleven van de natuur in de tuin. Klimaatproof maar vooral inspirerend en rustgevend.
Let op!
Deze tuin ligt op een vakantiepark. Parkeren op de algemene parkeerplaats en dan het park oplopen. Volg dan de groene bordjes “OPEN TUIN”

Adres: Wighenerhorst 95, 6603 KH Wijchen/Alverna

Wijchen, tuin “Sfeer van Willems”


Open zaterdag 18 juni van 11.00 – 17.00 uur (deze tuin is alleen op zaterdag open, in tegenstelling tot wat er op de plattegrond staat)

Wij hebben een oogsttuin, met meer dan 40 soorten groenten en kruiden. Onze leden komen deze groenten, kruiden en bloemen oogsten. Wij doen zelf het tuinonderhoud. Een helpende hand wordt regelmatig aangeboden en daar zijn wij blij mee. Voor dit jaar zitten we al vol, want we voeden nu al 180 mensen. 
We merken dat er meer behoefte is aan gezond voedsel en weten waar het vandaan komt. En dat men groenten uit eigen omgeving kan halen en oogsten is prachtig.
Sinds dit jaar is er een blotevoetenpad, gerealiseerd met behulp van onze oogstgenoten. Op dit pad krijg je te maken met allerlei natuurlijke elementen, zoals een keitofpad (grindweg), je kunt er ook aanmodderen en er zijn leuke vragen om te beantwoorden. De uitkijktoren met kijker geeft je een prachtig beeld van onze tuin. 
Zowel jongere als oudere mensen komen in onze tuin. Om te oogsten en voor een gezellig praatje. 
Daarom zeggen wij: ONZE TUIN LEEFT!

Adres: Frank en Wilma Willems, Ploegweg 7, 6604 BH Wijchen www.sfeervanwillems.nl

Wijchen/Woezik, Tuin van Hennie en Martha Hendriks

Open: zaterdag 18 juni van 11.00 – 17.00 uur 
En verder: de zondagen 24 juli , 21 augustus en 25 september van 11.00 tot 17.00 uur. 

Koffie/thee én advies gratis.
De tuin (5000 m2) ligt in het buitengedeelte van de Wijchen/ Woezik en bestaat uit 3 siertuinen en een groente/fruittuin.  De tuin ligt op zandgrond ( vroeger asperge grond) wat inhoudt dat hij nogal wat water vraagt.  Naast het huis ligt de 1e siertuin met een gegolfde grasmat en daarlangs een plantenborder met veel vaste planten.  
Die vaste planten zorgen voor veel kleur in de zomer( het is ook een zomertuin). 
De siertuin die aan de andere kant van het huis ligt heeft grasbanen die naar een ronde vijver leiden. Ook hier is gewerkt met vaste planten met daarom heen heesters. 
 
Achter in de tuin is een prieeltje, van daaruit heb je een mooi en rustig uitzicht over de tuin. 
 
De rozentuin ligt rechtsachter het huis. Ook daar staan bankjes.
In de groentetuin linksachter worden groenten gekweekt voor eigen gebruik , uiteraard ontbreekt de asperge niet. Ook is er een gedeelte voor het opkweken /scheuren van vaste planten.

Adres: Zesweg 145, 6604 BN Wijchen/Woezik

Wijchen Tuin “ ’t Meertje “

Open zaterdag 18 juni van 10.30 – 17.00 uur

Aan ’t Wijchens Meer, één van de parels van de Gemeente Wijchen, vindt u  Beeldentuin “ ‘t Meertje“ (bij het politiebureau ’t bruggetje over, eerste witte huis aan je rechterhand).

Op zaterdag 18 juni toont plaatselijk kunstenaar Peter van den Heuvel zijn laatste werken, opgesteld in een ruim aangelegde tuin. Tussen een rijkelijke flora met verrassende planten. 

Bekijk op uw dooie gemakje onze sfeervolle beeldentuin, grootte rond 800 m2, met prachtig uitzicht op het Wijchens Centrum. Wat ook kan ?…. op uw verzoek wordt  tekst en uitleg gegeven over de sfeerbepalende tuinelementen; door ons en door Peter van den Heuvel zelf. Een kopje koffie of thee wachten reeds op uw komst.

Adres: Rob en Emmy Janssen, Mr. Van Coothlaan 38, 6602 GT Wijchen