Groesbeek, Kloostertuinen in Park Mariëndaal

open zaterdag tot 16.00 uur

De vrijwilligers van de moes-, kruiden- en bessentuin in Park Mariëndaal vertellen je graag over hun tuinen. De groenten en kruiden staan grotendeels in verhoogde bakken. In 2019 is er een begin gemaakt met een bloementuin. De tuinen in Park Mariëndaal, rondom de Gasterij, worden aangelegd en onderhouden door jongeren in leer-werktrajecten, ouderen, vrijwilligers en buurtbewoners. De moestuin, die oorspronkelijk bij het klooster hoorde, is zoveel mogelijk in ere hersteld en levert bijzondere groenten voor gerechten voor de Gasterij. De tuinen zijn een bron voor buitenactiviteiten en bieden een rustplek. Ook het, in 2019 gerestaureerde Mariagrotje, is een bezoekje waard.

Hoe kom ik er: de tuinen liggen aan de achterkant van Gasterij Het
Groeske, de Kapel, bij de Dagbesteding, vlakbij het Marktplein en niet
aan een bepaalde straat.

Groesbeek, tuin van Toon en Loes, Erna

open zondag

Thema: ontmoeting in de tuin
In onze tuin, op de unieke plek tussen natuurgebied De Bruuk en de dichte bossen van het Duitse Reichswald, nodigen we u dit jaar van harte uit voor ontmoeting.
Na deze lange periode van afzondering verheugen wij ons extra op uw komst. Een treffen van tuinliefhebbers en andere belangstellenden, in de buitenlucht op royale afstand van elkaar. Er is ruimte om gedichten te lezen en te beluisteren in de bloementuin, van gedachten te wisselen in de moestuin, onderuit te zakken in de fruitboomgaard en bijenwijsheid op te doen bij de imker. Voor wie zich liever terugtrekt zijn er vergeten hoekjes waar een weldadige stilte heerst.

Kom in een ongedwongen sfeer, onder het genot van een kopje koffie met huisgemaakt gebak, kennismaken met deze plek die inspireert en uitnodigt tot ontspanning en rust.

Adres: Hogewaldseweg 4, 6562KS Groesbeek

Ooij, tuin ‘Ooijse Velt’

open zondag

Je bent van harte welkom op ons Ooijse Velt, een ecologisch moes-en bloementuincomplex van 1,7 ha groot, prachtig, enigszins
verscholen, gelegen achter het kerkje van Ooij. Het terrein is jarenlang in gebruik geweest als schapenweide en moestuin. Sinds 2 jaar mogen wij dit terrein gebruiken en hebben we het geschikt gemaakt voor 32 moes- en bloementuinen. Er is nog veel zichtbaar van de oorspronkelijke tuin, zoals een schapenschuur en oude fruitbomen. De vorig jaar aanlegde hoogstamboomgaard en vlindertuinen zijn in ontwikkeling. Er is ook een grote paddenpoel. Wij zijn onderdeel van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).
Voor thee, frisdrank en verschillende lekkernijen wordt gezorgd. Het terrein, bereikbaar via een onverhard pad, is niet toegankelijk voor uw auto; deze parkeert u bovenaan de dijk of in de omgeving. Het is niet toegestaan voor het toegangshek te parkeren. Met de fiets kunt u wel het terrein op.

Adres: tussen Kerkdijk 8 en 10, 6576 CE Ooij

Berg en Dal, tuin “De Hoek”

open zondag

De tuin is ca 1.400 m2 en gelegen aan de bosrand. De voortuin bestaat uit een gazon met rondom borders met diverse bloemen.
Opzij een moestuin en een kippenren. Verder achter het huis een grasveld met borders en verschillende zitjes, uitkijkend op een schapenwei en een bosrand. Aangrenzend een gedeelte met klein fruit, een broeikas en een platte bak. Verder nog diverse Fuchsia’s en Agapanthus-planten.
Veel zelf gezaaide en gestekte planten.

Adres: Klappeijenpad 2, 6571 BB  Berg en Dal

Berg en Dal, tuin “De Elfenbank”

open zondag

De tuin ligt op een zonnige heuvel in een cultuurhistorisch landschap in het bosrijke buitengebied van Berg en Dal. De tuin is in de loop van de jaren stukje bij beetje op organische manier aangelegd naar de dan geldende smaak van de bewoners.
Daardoor zijn er 3 heel verschillende, door hagen gescheiden, tuinkamers ontstaan:
– de voor-/zijtuin met strakke vakken en aan de rand borders met losse beplanting;
– de achtertuin die met verschillende terrassen en een gazon een echte leeftuin is;
– het achterste gedeelte met een gecombineerde fruittuin/moestuin/longborders.

Door een aantal delen van de hagen laag te houden wordt het prachtige omringende landschap optimaal bij de tuin betrokken, waardoor de tuin veel groter lijkt. Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk (ook graspaden). Toiletgebruik mogelijk.

Adres: Klappeijenpad 14, 6571 BB  Berg en Dal

Beek/Ubbergen, tuin Kasteelselaan 4 en 6

open zaterdag en zondag

Achter het pand aan de Kasteelselaan 4 en 6 vindt u de gezamenlijke tuin van de bewoners. De tuin ligt fraai in de beschutting van de heuvelrug, omgeven door veel groen. In de tuin zijn verschillende borders met planten die laten zien dat er een voorkeur is voor de Engelse cottage tuin. In de tuin kom je planten tegen als Hemerocallis, Heleniums, Phlox, Gaura, Selinum, Salvia, Crocosmia, Veronicastrum en nog tal van andere planten. Tussen de borderplanten staan verschillende grassen die het geheel compleet maken. Al wandelend door de tuin kom je vlakbij de vijver een hoekje tegen met verschillende Hosta’s en verder een hoekje waar je heerlijk in de zon kunt zitten met een druif en Lavendel als achtergrond.
Je kunt de tuin, via een smal paadje, rondwandelen. Dan kom je achterin nog langs een verscholen moestuintje met een kasje, fruit en een vijgenboom. De aanwezige kippen en vogels maken het geheel compleet.

Adres: Kasteelselaan 6, 6574 AJ Ubbergen (u kunt langs het huis naar de tuin lopen).
Als u met de auto komt, wilt u die dan parkeren langs de Rijksstraatweg?