Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Nijmegen-Lent, tuin “De Warmoes”

open op zaterdag en zondag

De Warmoes is een historische tuinderij van 1 ha met ruim 40 verschillende hoogstamfruitrassen, een grote bloemenpluktuin, een ouderwetse bakkenplek en een kruidentuin. Op de akkers en in de bakken telen we (vergeten) groenten en fruit. De oogst mag deels zelf geplukt worden. Daarnaast is er een tuincafé waar de oogst uit de tuin verwerkt wordt in verse taarten en lunchgerechten. We hebben onze voortuin omgetoverd tot inspiratievoortuin; een combinatie van verschillende planten die aantrekkelijk zijn voor insecten en die ook een lust voor het oog zijn. Daarnaast zijn waterberging en weinig onderhoud belangrijke thema’s. Het woonhuis is gebouwd in de jaren ’50 en daarom hebben we ook een ontwerp gemaakt dat past bij de sfeer van de tuin in die tijd. Toiletgebruik, deels rolstoelvriendelijk (boomgaard is lastiger)

  • Men mag zelf oogsten, bloemen plukken, in ons winkeltje snuffelen waar ook oogst, inmaakproducten en plantjes te koop zijn. Ons tuincafé is open voor koffie, sap, taart en lunch
  • Let op: beperkt aantal parkeerplaatsen. Een grote parkeerplaats ligt op 3 minuten loopafstand.

Adres: Griftdijk Noord 11, 6663 AA Nijmegen-Lent, www.dewarmoes.nl

 

Nijmegen, openbare buurt-terras-tuin gelegen in de wijk Bottendaal

open zaterdag en zondag

wij willen een handvol kinderen, wijn en een speelplaats flink door de zon afgerost

(Hans Lodeizen)

Atelier Werkplaats de Witt en het buurt-terras-tuintje liggen tegenover elkaar in het autovrije deel van erfstraat Jan de Wittstraat.
Een al langer bestaande bruisende cultuurplek (zie voor meer info de website van de ateliers) en sinds een jaar een vrij toegankelijke tuin, niet 'van mij' maar 'van gij en mij', van ons allen, de samenleving rondom die plek en de passanten van de erfstraat. Tuindelen zijn voor onderhoud toegewezen aan bewoners. Het heeft een overwegend inheemse beplanting voor vogels, insecten en bijen, maar ook geur en kleur en zelfs kersen, kweeperen, vijgen en bessen voor de kinderen e.a. uit de directe omgeving.
De buurt-terras-tuin in wording is een low budget initiatief van bewoners in samenwerking met afdelingen van de gemeente Nijmegen. Een sociaal onveilig en verloederd geraakt kinderspeelplaatsje omgevormd tot een stukkie stadsnatuur met zonnestralen en verkoeling en gelegenheid tot contacten, een escape voor bewoners incl. studenten der bovenhuizen zonder of met klein balkonnetje.

De openingstijden van het atelier zijn op zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur

Adres: tegenover Atelier Werkplaats De Witt, Jan de Wittstraat 2, 6512EJ Nijmegen
Website: www.wdw.nl

Nijmegen, tuin “Bottendaal”

open zaterdag en zondag

Een oase van rust aan de rand van Bottendaal. Zo'n 30 tuinders zijn hier in de weer om hun eigen groenten en fruit te kweken. Onder de grote pruimenboom is het heerlijk toeven. Er zullen tuinders aanwezig zijn om uitleg te geven over de werkzaamheden.
Graag heten wij je welkom op zaterdag of zondag vanaf 11.00 uur aan de  Ir. Weverstraat (nabij de Spoorkuil, waar je op eigen gelegenheid een wandeling in het groen kunt maken).

Op zaterdagmiddag is het extra gezellig als u komt want dan treden  de Brokstukken op. Zij zingen levensliederen recht uit het hart.

Adres: Ir. Weverstraat, Nijmegen

Nijmegen, tuin van Peter en Carla Kuipers

open zaterdag

Onze tuin, midden in de stad, is ongeveer 65 meter diep. We hebben de tuin in kamers verdeeld om er wat spanning in te brengen.
Veel borders met vaste planten, een rode border, een Dahliatuin en veel klein fruit. We hebben er 30 jaar over gedaan om de tuin in te delen en te beplanten en zijn er blij mee zoals hij nu is.
Over de tuin verspreid staan vogels die ik in de wintermaanden van klei maak. Er is genoeg te zien en je bent van harte welkom.

Onze tuin is rolstoeltoegankelijk.

Adres: Gelderselaan 62,  6523 LK Nijmegen.

Nijmegen, tuin Jac Niessen

open zaterdag en zondag

Wie onze tuin betreedt, moet de stad vergeten. Recht wordt gebogen, gezoem vervangt verkeersgeluid. De circa 25 meter diepe achtertuin op het zuiden oogt wild met organische vormen en hoge bomen achterin. Daaronder veel schaduwplanten, zoals maagdenpalm en varens. Halverwege is er meer schaduw met een border en eenjarigen. Wilde planten laten we toe in het gazon: biggenkruid, oranje havikskruid en ui-trommelstokjes als een tafeltje dekje voor insecten. 
Dicht bij het huis is de zon het sterkst en krijg je soms een subtropisch gevoel door palmpjes, druiven en fraai bloeiende
vetplanten. Achterin verrijst een kleurrijk prieeltje geïnspireerd op de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser.
De warme zomers van de laatste jaren hebben ons geleerd dat ook de tuin klimaatbestendig moet zijn. Daartoe hebben we het regenwater van het dak afgekoppeld en in de voor- en achtertuin laten stromen. Toegankelijk voor smalle rolstoel. Met kunst van Marc Deeleman.

Adres: Antillenweg 9, 6524 SZ Nijmegen

Nijmegen, de prachtige stadstuin van Nico Remers en Miranda Schutten

open op zaterdag en zondag (tot 15.00 uur)

Zij laten je zien wat er allemaal kan in een ruime stadstuin. Laat je verrassen door de verschillende hoekjes en niveaus, de verscheidenheid aan planten en bloemen met al hun kleuren en geuren en de prachtige (glas)kunst. Geniet van kakelende kippen, vogeltjes die vrolijk fluitend door de tuin vliegen, een spinnende kat op de tuinbank of werp een blik op de vissen in de vijver. Bewonder de appels en kweeperen in het Miran Plantsoen, de volle vijgenboom in het domein van de kippen, het kruidenperk en de moestuin in het kasje.
Het glas-in-lood atelier in de tuin is geopend.

Er is zoveel te zien, kom gerust kijken en genieten.

Adres: Kaaplandstraat 54, 6543 PG Nijmegen
 

Nijmegen, Vlindertuin Hengstdal

open zaterdag van 1200-1700u, en zondag hele dag

Diny Schotanus is vrijwilliger bij Vlindertuin Hengstdal. Het is een openbaar parkje aan de Hengstdalseweg/ Broerdijk; ingang Amandelboomstraat.
Het betreft veel inheemse flora met bloemrijke stukjes gras. Een vrij wilde tuin maar hij staat er op dit moment mooi bij!

Deze tuin is open op zaterdag 19 juni vanaf 1200u, en zondag. Er is geen rondleiding of toezicht.

De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers sinds ca 6 jaar, na jarenlange verwaarlozing.
We hebben 1x per maand werkochtend, en zijn dan met 5 tot 10 mensen actief. Het is een participatieproject van de gemeente: wij mogen het onderhoud in de tuin doen, en zij onderhouden de haag en de bomen.
Bij de aanleg zo’n 25 jaar geleden zijn er veel inheemse planten ingezet. Een deel heeft de jarenlange verwaarlozing helaas niet overleefd. Maar soms worden we verrast door wat er opkomt en staat. Zoals een rode kamperfoelie, mispel, wilde appel, voorjaarshelmbloem, wilde reseda, en prachtige grote salomonszegel.
De tuin is aangelegd binnen een omheining van meidoornhaag. Dat maakt hem besloten, maar het hele jaar door vrij toegankelijk, ingang Amandelboomstraat. Een heerlijke groene en koele plek middenin de wijk.

Geinteresseerden kunnen op eigen gelegenheid de tuin bezoeken: het is een park, openbaar groen. Dus ook op zondag is de tuin open. Op de werkochtenden kan je vrijwilligers ontmoeten, meer informatie kunnen mensen ook bij mij opvragen. Mocht iemand het leuk vinden om 1x per maand mee te werken, dan van harte welkom!or graag of we toegevoegd kunnen  worden aan de deelnemers.

Adres:  Broerdijk; ingang Amandelboomstraat