Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Wijchen, tuin “Flower Power”

open zaterdag

Ongeveer 80 m2 vol met allerlei soorten planten en kleine, niet alledaagse, bomen en struikjes. Omringd door schuttingen met heel veel soorten beplanting. Op de vele potten na is de tuin, die op het zuiden ligt, onderhouds- en onkruidvrij. Grote verzameling Salvia's en andere niet alledaagse planten. Dus wel de moeite waard, ook als je er al eerder was.
De tuin is elk jaar anders en afgelopen voorjaar is er het een en ander veranderd en toegevoegd.

Niet rolstoeltoegankelijk
Stekjes en 1-jarigen te koop, wat te drinken op aanvraag tegen kleine vergoeding.
Schuilen bij regen is mogelijk.

Adres: Kraaijenberg 7131, 6601 SL Wijchen

Wijchen,  Kwekerij “de Tuinen van de Hagert”

open zondag

Op een bijzondere locatie in Wijchen ligt woonzorgboerderij De Hagert. Rondom een bijna 400 jaar oude boerderij ligt 5 hectare met landerijen, poelen, boomgaarden, bloementuinen, volkstuinen en een voedselbos in wording.
Op het terrein ligt kwekerij De Tuinen van De Hagert. Deze kwekerij werkt (zo veel mogelijk) volgens de principes van permacultuur. Er worden bijna 100 soorten groentes, kruiden, roodfruit en eetbare bloemen geteeld. Vaste klanten zijn particulieren, zorginstellingen en restaurants in de omgeving. De kwekerij is een leer- en werkbedrijf voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt . Na een periode in de kwekerij stromen de meeste medewerkers door naar betaald werk.

Adres: Leurseweg 10, 6601 ZZ Wijchenwww.detuinenvandehagert.nl

Wijchen, Museumtuin “De Tuun” Kasteel Wijchen 

open op zaterdag en zondag

Museumtuin “De Tuun”, onderdeel van Museum Kasteel Wijchen, is uniek in Nederland.  De tuin is genoemd naar het Oud-Nederlandse woord “tuun”, dat ommuurde of afgescheiden stuk grond betekent. Ons huidige woord ‘tuin’ is daarvan afgeleid, net als het Engelse woord “town” (kleine stad). In “De Tuun” zijn de planten te zien, te voelen en te ruiken die hier werden verbouwd in de Late IJzertijd, Romeinse periode en Vroege Middeleeuwen. Samen vormen deze perioden de protohistorie.
Een wandeling door “De Tuun” is dus een wandeling door de tijd. “De Tuun” bestaat uit twee delen. De helft van de tuin is aangelegd in historische akkers, één voor elke tijdsperiode. De andere helft is een kruidentuin waar tientallen soorten kruiden zijn ingedeeld naar hun toepassing.
Vrijwilligers van Museum Kasteel Wijchen geven op beide dagen uitleg over de planten en kruiden in “De Tuun”. De toegang is gratis.

Adres: Kasteellaan 13, 6602 DA Wijchen, www.museumwijchen.nl

Alverna/Wijchen “Tuin aan het Wijchens ven” 

open op zaterdag

Ons langgerekte perceel is ruim 1 hectare en was tot het jaar 2000 een bos. Bij aankoop in 2001 was het bos grotendeels gekapt en bestond de beplanting uit een bosrand, bramen, Hedera, heel veel brandnetels en een nieuw ingezaaid gazon! Na bijna 20 jaar is het nu een prachtig gevarieerd perceel geworden met gazon en bloemenborder, 2 weitjes, een kasje, een stukje bos, een bloemenweide met klein fruit en fruitbomen. Tijdens de corona hebben we veel extra tijd gestopt in de tuinwerkzaamheden, zoals het maken van insectenhotels en een plukveldje met vooral veel Dahlia’s.
Wij genieten van onze tuin, maar het móóiste van onze tuin blijft toch ons uitzicht over het Wijchens ven. Ook genieten wij als wij ánderen zien genieten van onze tuin en onze mooie plek. Vandaar dat we sinds 2014 onze tuin hebben open gesteld als vergaderplek en voor teambuilding. Wij hebben al heel wat bedrijven als gast mogen ontvangen bij BuitenOverleg. Wij kijken er naar uit om ook de tuinliefhebbers van Groei en Bloei te ontvangen.
Graag tot ziens in Alverna.

Adres: Elly Jaspers & Pieter van der Have, Groenewoudseweg 86, 6603 DK  Alverna / Wijchenwww.BuitenOverleg.com

Tuin De Groenling

open op zaterdag

Op de rivierduinen van de Maas, op vakantiepark Wighenerhorst, ligt een kleine ecologische watertuin. Kenmerkend zijn de hoogteverschillen en de kleine waterpartijen. Het doel van deze tuin is verdwalen en het beleven van de natuur in de tuin. Ecologie staat voorop met kleine moerasjes, vochtig en droge stukken, insecten, vlinders, amfibieën en veel vogels.
Het water van het dak van het huis wordt opgevangen via kleine stroompjes naar een laag waterdepot. Regen zorgt voor de dynamiek.

Let Op!
Locatie is gelegen op Bungalowpark Wighenerhorst. Parkeren op het parkeerterrein en rechtdoor lopen langs de slagboom en groene borden volgen “OPEN TUIN”

Adres: Wighenerhorst 95, 6603 KH  Alverna (Wijchen)

Wijchen, tuin “Sfeer van Willems”

open op zaterdag en zondag

Wij hebben een oogsttuin, met meer dan 40 soorten groenten en kruiden. Onze leden komen deze groenten, kruiden en bloemen oogsten. Wij doen zelf het tuinonderhoud. Een helpende hand wordt regelmatig aangeboden en daar zijn wij blij mee. Voor dit jaar zitten we al vol, want we voeden nu al 180 mensen. Er staan zelfs al mensen op de wachtlijst voor 2022. We merken dat er meer behoefte is aan gezond voedsel en weten waar het vandaan komt. En dat men groenten uit eigen omgeving kan halen en oogsten is prachtig.
Sinds dit jaar is er een blotevoetenpad, gerealiseerd met behulp van onze oogstgenoten. Op dit pad krijg je te maken met allerlei natuurlijke elementen, zoals een keitofpad (grindweg), je kunt er ook aanmodderen en er zijn leuke vragen om te beantwoorden. De uitkijktoren met kijker geeft je een prachtig beeld van onze tuin.
Zowel jongere als oudere mensen komen in onze tuin. Om te oogsten en voor een gezellig praatje.
Daarom zeggen wij: ONZE TUIN LEEFT!

Adres: Frank en Wilma Willems, Ploegweg 7, 6604 BH Wijchen www.sfeervanwillems.nl

Wijchen/Woezik, Tuin van Hennie en Martha Hendriks

open zaterdag en zondag

De tuin van 5000 m² bestaat uit 3 siertuinen en een groente-/fruittuin. Naast het huis ligt de 1e siertuin met een gegolfde grasmat met er langs een plantenborder met veel vaste planten. In de 2e siertuin aan de andere kant van het huis, leiden graspaden naar een ronde vijver. Hier is gewerkt met vaste planten met daar omheen heesters. Achterin deze tuin is een prieeltje dat een mooi uitzicht geeft over de tuin. Verder naar achteren ligt de rozentuin; hij is in 2021 wat ingekort. Verschillende soorten deden het minder goed dan de bedoeling was.
In plaats hiervan zijn er verschillende vaste planten geplant. Er staan bankjes zodat je een mooi overzicht hebt over de planten. In de groente-/fruittuin aan de linkerkant worden groenten gekweekt voor eigen gebruik en uiteraard ontbreekt de asperge niet. En er is er een gedeelte voor het opkweken/scheuren van vaste planten.

Adres: Zesweg 145, 6604 BN Wijchen /Woezik

Wijchen, vlindertuin “het Bonte Zandhoopje”

open zaterdag en zondag

We zijn dit jaar pas begonnen met de aanleg van onze vlindertuin van ongeveer 2000 m2. Verwacht er dus niet teveel van. De eerste jaren zal het vooral een ontdekkingsreis zijn wat deze nieuwe tuin te bieden heeft.
Dit jaar staat in het teken van inzaaien van 1- en 2-jarigen, de aanplant van onder andere fruitbomen, bessenstruiken en een gevarieerde doornenhaag. De bedoeling is zoveel mogelijk vlinders, bijen en andere insecten, vogels en zoogdieren aan te trekken d.m.v. een veelvoud aan voornamelijk inheemse plantensoorten. Her en der verspreid staan ook groentes en kruiden. Er zijn geen specifieke aanpassingen voor rolstoelgebruikers, maar er zijn ook geen obstakels.

Adres: Ton Huijnen en Marie-José Hendriks, Oud Woeziksestraat 2, 6604 KD Wijchen