Zo jammer… dat vele van onze activiteiten niet konden doorgaan. En we hadden weer een heel programma voor afgelopen jaar. En dan iedereen die zich opgegeven had een teleurstellend mailtje sturen en het gestorte geld terugbetalen….

Geen tuinmarkten, dus de zakjes zaad die we normaal gesproken uitdelen als reclame van de Nationale Tuinweek hebben hun bestemming gevonden bij o.a. s’ Heerenloo in Druten en Plurijn in Groesbeek.

Maar voor het bestuur ging het wel door: de PlantAardig maken, het Vergeet Mij Nietje sturen, bestuursvergaderingen via Zoom. In de mei uitgave van de PlantAardig stonden geen beschrijvingen  van Open Tuinen, maar persoonlijke tuinverhalen. Via ons digitale Vergeet Mij Nietje werden, exclusief voor leden, de tuinen gemeld die gedurende de zomermaanden toch nog bezichtigd konden worden. Het Vergeet Mij Nietje verscheen daardoor zelfs vaker dan een keer per maand. Ook de frequentie van de Facebookberichten werd opgeschroefd. Onze website werd meer geraadpleegd en ziet er heel aanlokkelijk uit. Kijk zelf maar op www.nijmegen.groei.nl.

De workshop snoeien in januari in Hernen werd goed bezocht met 20 deelnemers.

Voor de lezingen over Mien Ruys in januari en over Rozen begin maart was veel belangstelling. De excursie eind juni naar Demen was een doorslaand succes: 38 leden genoten van de tuin van Martje van den Bosch (zie foto). Ook konden we met 2 groepen het jachtslot Mookerheide bezoeken en nog een keertje in de herfst een bomenwandeling over het landgoed maken.

De bloemschiklessen zijn, voor zover dit binnen de maatregelen mogelijk was, doorgegaan. Ikebana is al jaren een succes, de bloemschikcursussen bieden telkens weer verrassende visies. Ook kon gelukkig nog de bloemschikworkshop “Herfst” doorgaan in oktober en vond in die maand ook nog een plantenruilochtend plaats met een gelimiteerd aantal personen.

Met onze vrijwilligers hebben we broodjes gebakken ( en opgegeten) in het Bakhuis in Leur. Al diegenen hebben we aan het eind van het jaar voor hun inzet bedankt met de primeur van onze nieuwe postkaarten: prachtige bloemportretten door Maria Peters-Faassen.

In Leur hebben we ook onze ledenvergadering gehouden, waar we o.a. de jubilarissen gefêteerd hebben en een onderhoudend verhaal over Leur en omgeving te horen kregen. Allemaal nog net voordat de coronacrisis uitbrak.

Vrijdag 26 juni was het zover, we mochten weer!

Er was een avonduitstapje georganiseerd door Groei & Bloei naar de Tuinen  in Demen. Er waren bijna 40 aanmeldingen! Kennelijk had iedereen weer erg veel zin in een tuinuitje!
Prachtig zomerweer, een beetje benauwd, maar wel heerlijk om door de tuinen te dwalen.
We werden ontvangen met een kopje koffie of thee, even gezellig bijkletsen met veel mensen die je maanden niet hebt gezien, en dan de tuinen in.
Veel bekende en onbekende vaste planten staan in mooie combinaties te bloeien. De combinaties van kleuren zijn soms subtiel, soms uitbundig maar steeds uitgekiend en niet alledaags; het geheel lag er erg verzorgd bij. Er was een route aangegeven zodat je elkaar niet tegen zou komen en dat werkte prima.
En overal staan er rozen die bloeien en geuren, over bogen, in perken of gewoon tussen andere planten in.
Vooral de witte tuin maakte indruk . Een ronde tuin, omgeven door hoge heggen met witte floxen, campanula’s, vingerhoedskruid, margrieten, prikneus, en een prachtige Californische boompapaver, ofwel Spiegelei.
Na de rondwandeling hebben we nog heerlijk na zitten kletsen met andere tuinliefhebbers, tot het onweer dreigde en erg dichtbij kwam, toen zijn we, heel tevreden huiswaarts gegaan.

Kerstdemonstratie op You Tube

Op vrijdag 6 december 2019 was Marieke Nolsen bij Groei & Bloei Nijmegen om een spectaculaire kerstdemonstratie te geven.

Het was werkelijk een prachtige demonstratie, hieronder de link naar het filmpje.

www.youtube.com/watch