Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Tips van ons groenste bestuurslid Hennie Hendriks

De   is in zicht!

Het is maart, we kunnen weer in onze tuin gaan werken. Vandaar dat ik jullie wat tips geef om weer te gaan genieten van de tuin.

Wat ik erg belangrijk vind is de bemesting van de grond, het gazon , de rozen , de moestuin enz. Kies voor een organische mestsoort (DCM of Culvita of Biovin/Terra Fertiel ). Waarom een organische mestsoort? Ze werken langer en je krijgt een actiever bodemleven dan bij kunstmest.

Tip: ik heb al het blad uit de tuin in de herfst in de borders gebruikt,  ik heb een mooi laagje blad op de grond en tussen de planten verwerkt, gratis bodembedekker en het is organisch (straks minder onkruid).

In maart kun je ook heel voorzichtig beginnen met zaaien, als je een kasje hebt kan spinazie gezaaid worden, maar ga niet te vroeg beginnen met b.v. tomaten te zaaien, want je loopt de kans dat ze te lang worden, en in het kasje kan het nog aardig koud zijn. Ik weet het, deze regel is al vrij oud maar het werkt nog steeds: buiten planten ná de ijsheiligen van 11 t/m 14 mei. De laatste jaren loopt de zomer wat langer door dus dan kun je ook langer oogsten.

Tip: zaai pas in april/mei. Met zonnig weer is het al aangenaam in het kasje, zaadjes komen sneller uit, planten worden steviger en je kunt langer door plukken in het najaar.

In maart kun je ook volop snoeien : rozen, lavendel, hortensia, vlinderstruik enz. kunnen nu gesnoeid worden.

Tip: Zoek op de computer bij b.v “rozen snoeien” en je krijgt informatie en filmpjes hierover en zo ook met de andere planten. Kijk  b.v. op de website van Groei & Bloei www.groei.nl waarop je veel informatie en filmpjes kunt vinden over allerlei planten en onderwerpen..

De tuin iets veranderen kan ook prima in maart: verplanten, planten scheuren, hergroeperen , oude planten eruit en nieuwe planten erin.

Tip: kijk eens op de websites van plantenkwekerijen in b.v. Gelderland/Brabant, dat is even wat anders dan in een tuincentrum en bedenk : vragen naar bepaalde planten staat vrij.

Wie het geen bezwaar vindt om eens een keer naar Boskoop te rijden moet dat zeker doen: echt hét plantencentrum. Wel even van te voren het bedrijf mailen/bellen om een afspraak te maken. Ook hier weer: vragen staat vrij.