Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

GEREEDSCHAPSONDERHOUD

Het is van belang om te zorgen dat je tuingereedschap altijd schoon en scherp is. 
Vies gereedschap zal gaan roesten, wordt daardoor minder scherp en het bemoeilijkt het werk. Je komt met de spa of schoffel minder makkelijk de grond in en de scharen knippen stroever. Met onscherpe scharen is het zwaarder werken en de wonden zullen minder scherp zijn wat betekent dat de plant vatbaarder is voor allerlei ziektes.
Een aantal dingen kun je heel regelmatig doen zoals het schoonmaken van het gereedschap na gebruik. Reinig het met water waar eventueel wat schoonmaakmiddel aan toe is gevoegd. Doe dit met een doekje of een schuursponsje. Laat het vervolgens goed drogen om roesten tegen te gaan.
Denk je het gereedschap een langere tijd niet meer te gebruiken, dan kun je het nog even insmeren met WD40 of unispray.
Een snoeischaar kun je ook regelmatig even slijpen met een diamantvijl. Binnen een minuutje gebeurd!  
Een spa en een schoffel maak je na gebruik schoon, bijvoorbeeld onder de kraan. Laat drogen.  Schuur het blad op met een staalborstel of schuurpapier. Slijp het snijvlak met een wetsteen of een vijl, hiervoor kun je het werktuig eventueel in een bankschroef vast zetten. Spuit het gereedschap in met een smeermiddel.
Voor het grotere onderhoud van de snoeischaar of takkenschaar haal je deze helemaal uit elkaar door eerst de kleine schroef los te draaien en vervolgens de grote. Nu kun je alle onderdelen los halen.
Maak alles schoon met een doekje en ga met een stukje schuurpapier (p120) over de messen om alle vuil te verwijderen. 
Een snoeischaar heeft 2 messen: een aambeeld en een snijmes. Het aambeeld wordt niet geslepen, dit moet je alleen schoon maken zoals hierboven beschreven. Het snijmes wordt met een wetsteen (die onder water bewaard wordt) geslepen onder een hoek van ca. 20 graden of volg het snijvlak welke de snoeischaar  al heeft. Begin bij de binnenkant van de schaar en werk naar de punt toe. Maak kleine, ronde en krachtige bewegingen of trek de wetsteen vanaf de binnenkant met wat druk langs het snijvlak naar de punt toe. Het aantal keren slijpen is afhankelijk van de staat van jouw schaar. Denk je dat het mes scherp genoeg is, haal de wetsteen of vijl dan 1 x over de achterzijde van het blad om de bramen te verwijderen.
Vervolgens kun je de schaar weer in elkaar zetten: zet de messen er op; het platte schijfje; de grote schroef zó draaien dat er geen speling meer op de messen zit; de kleine schroef in de tandraderen van de grote schroef zetten; de veer er tussen plaatsen.
Tenslotte spuit je de schaar in met een smeermiddel.
Een graskantenschaar en een handheggenschaar haal je zelf beter niet uit elkaar omdat het erg lastig is om ze weer goed in elkaar te zetten. Maak deze na gebruik schoon, schuur de snijbladen, slijp ze en smeer de schaar. Een elektrische heggenschaar spuit je na gebruik in met een middel dat ook de hars verwijdert, zeker als je er coniferen mee hebt gesnoeid. Laat de machine even draaien en leg hem vervolgens weg.
Zijn deze  scharen aan een slijpbeurt toe, breng ze dan naar een vakman. Bijvoorbeeld Meiburg tuin- en parkmachines in Wijchen. Hier worden ook regelmatig workshops onderhoud tuingereedschap gegeven voor leden van Groei & Bloei.