Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

Meest waterbewuste tuin van Nederland ligt in Wijchen

Zoetermeer, 8 juni 2023 –

De ‘meest waterbewuste tuin’ van Nederland ligt in Gelderland: De Groenling van Willem van der Leij en Marc Pennings in Wijchen.

De verkiezing is een initiatief van tuinvereniging Groei & Bloei en vindt plaats in het kader van de Nationale Tuinweek (10-18 juni 2023) met als thema ‘Klimaatvriendelijk tuinieren’. De drie winnende tuinen en zo’n 1.000 andere in heel Nederland zijn op 17-18 juni 2023 te bezoeken tijdens het Groei & Bloei Open Tuinenweekend.
Juryvoorzitter Dirk Chevalier van Groei & Bloei: “De Groenling is een enorme inspiratiebron voor waterbewust tuinieren. Het laat zien dat je met creativiteit ook in een middelgrote tuin (100 tot 500 m2) het verschil kunt maken. Al het hemelwater dat valt, wordt opgevangen en gebruikt. De tuin is een echt groen paradijs met veel beplanting, hoogte verschillen, verschillende wadi’s en nauwelijks verhardingen. Niet alleen vogels, vlinders, bijen en hommels zijn er volop te vinden ook kikkers, salamanders, libellen en andere waterbeestjes genieten van de tuin, net als de eigenaren.”